Να κάνουμε το χατίρι του παιδιού μας; Μια παγίδα στην ανατροφή

Όταν κάνουμε πάντα το χατίρι του παιδιού, δημιουργούμε ένα περιβάλλον όπου το παιδί δεν μαθαίνει να αναλαμβάνει ευθύνες ή να κατανοεί τα όρια





Ως γονείς, αγαπάμε τα παιδιά μας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Θέλουμε να τα βλέπουμε χαρούμενα, να μην τους λείπει τίποτα και να αισθάνονται ασφαλή και αγαπημένα. Πόσες φορές, όμως, βρισκόμαστε σε δίλημμα: Να του κάνω το χατίρι ή να πω «όχι»; Αν αρνηθώ, μήπως το στεναχωρήσω; Ή μήπως, τελικά, του κάνω καλό;



Θα άξιζε να ρίξεις μια ματιά και σε αυτό το άρθρο Βασικό στοιχείο της ζωής μας: ο ΧΡΟΝΟΣ

📥 Κατέβασε ΔΩΡΕΑΝ τον οδηγό “Πώς να λες Όχι χωρίς Ενοχές” και μάθε πρακτικές συμβουλές για υγιή όρια στην ανατροφή των παιδιών!👇👇



Μαθαίνοντας τα παιδιά μας να σέβονται τα όρια

Η ανατροφή δεν είναι μόνο να δίνουμε στα παιδιά μας ό,τι χρειάζονται, αλλά και να τους μαθαίνουμε να διαχειρίζονται την απογοήτευση και να σέβονται τα όρια. Αν λέμε πάντα «ναι» στις επιθυμίες τους, τα μαθαίνουμε ότι η ζωή θα τους προσφέρει τα πάντα χωρίς προσπάθεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να γίνουν ανυπόμονα, απαιτητικά και να δυσκολεύονται να αποδεχτούν το «όχι».



Μπορεί να σου αρέσει επίσης το άρθρο μου Η Αρετή της Υπακοής: Πόσο σημαντικό είναι να διδάξουμε στο παιδί μας την υπακοή


Οι παγίδες του να ενδίδουμε συνεχώς

  1. Δυσκολία στη διαχείριση απογοητεύσεων: Αν δεν μάθουν από μικρά ότι δεν γίνεται να έχουν τα πάντα, θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στο μέλλον.

  2. Έλλειψη σεβασμού προς εμάς: Αν πάντα υποχωρούμε, κινδυνεύουμε να χάσουμε τον ρόλο μας ως καθοδηγητές και να γίνουμε «εκτελεστές επιθυμιών».

  3. Δυσκολίες στις σχέσεις με άλλους: Τα παιδιά που παίρνουν πάντα αυτό που θέλουν, δυσκολεύονται να συνεργαστούν και να μοιραστούν.

  4. Αίσθηση ότι τίποτα δεν είναι αρκετό: Όταν τα παιδιά συνηθίζουν να παίρνουν τα πάντα, δεν εκτιμούν αυτά που έχουν και θέλουν πάντα περισσότερα.





Πώς βρίσκουμε την ισορροπία;

Δεν σημαίνει ότι πρέπει να λέμε συνεχώς «όχι». Αντίθετα, πρέπει να επιλέγουμε ποιες επιθυμίες αξίζει να ικανοποιήσουμε και ποιες όχι. Αν το παιδί μας ζητά κάτι που είναι ωφέλιμο, δεν υπάρχει λόγος να αρνηθούμε. Αν όμως η επιθυμία του δεν είναι για το καλό του, τότε ένα σταθερό αλλά τρυφερό «όχι» είναι η καλύτερη επιλογή.

Συμπέρασμα

Όλοι θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας ευτυχισμένα. Όμως, η πραγματική αγάπη δεν είναι να τους κάνουμε όλα τα χατίρια, αλλά να τους διδάσκουμε να γίνουν υπεύθυνοι, υπομονετικοί και ευγνώμονες. Ένα παιδί που μαθαίνει να διαχειρίζεται το «όχι», θα γίνει ένας ενήλικας που μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να αντιμετωπίσει τη ζωή με ωριμότητα και αυτοπεποίθηση.

Δες και αυτό 3 Επικίνδυνα ψέματα που ακούς την σήμερον ημέρα για την γυναίκα


Αν σου άρεσαν αυτές οι συμβουλές, θα λατρέψεις τον δωρεάν οδηγό μου! Κατέβασέ τον τώρα και γίνε πιο σίγουρος στο πώς να θέτεις όρια χωρίς ενοχές! 



Στήριξε το blog! Κοινοποίησε το κείμενο αυτό αν σου άρεσε σε φίλους και γνωστούς ή δημοσίευσε το στα social σου. Ευχαριστώ για τον χρόνο σου!!