Θα έχεις παρατηρήσει πως ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα θεωρεί την φύση της αλήθειας, της καλοσύνης και της ομορφιάς, σχετικές. Και κατά συνέπεια ο τρόπος με τον οποίο βλέπει ο καθένας την αντικειμενική αλήθεια επηρεάζει απόλυτα τον τρόπο με τον οποίο ζει την ζωή του.
Το πρόβλημα με πάρα πολλούς ανθρώπους είναι ότι πιστεύουν πως το βασίλειο της αλήθειας βρίσκεται πάντα μέσα στο όραμά τους. -Abraham Linkoln
Η αλήθεια έχει μεγάλη σημασία και αν εννοήσουμε το βάθος της, μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε. Επιστρέφω στα τα τρία αυτά ζητήματα που αναφέραμε και αναλογίσου μαζί μου τι έχουμε ακούσει για αυτά:
1.Αλήθεια – «Αυτό μπορεί να ισχύει για σένα, αλλά όχι για μένα» ή «Εγώ έχω την αλήθεια μου και εσύ έχεις την δικιά σου»
2.Καλοσύνη – «Μην μου επιβάλεις την ηθική σου»
3.Ομορφιά – «Η ομορφιά είναι υποκειμενική»
Ανεξάρτητα από τα χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης εμπειρίας και γνώσης, η κοινωνία μας έχει βάλει αυτά τα βασικά ζητήματα στην κατηγορία του σχετικού. Και από κει που δεν το περίμενε κανένας, το κάθε ζήτημα από αυτά, πλέον, ορίζεται και αποφασίζεται από το κάθε άτομο ξεχωριστά όπως αυτό θέλει.
Ο κόσμος ζει μέσα στο χάος του
Ζούμε, λοιπόν, μέσα σ’ αυτό το σύννεφο της σχετικότητας που υποτίθεται αποδεχόμαστε την ιδέα ότι η γνώμη του καθενός για κάθε θέμα είναι ευσταθής.
Αυτός είναι ο “συνταρακτικός” ορισμό της αλήθειας, (ορισμός αλήθειας στο wiki) ως «καθετί που συμφωνεί με την πραγματικότητα». Μα σε ποιον θα άρεσε αυτός ο ορισμός;
Κατά συνέπεια, βλέπουμε ότι μέσα σε αυτήν την νέο-κανονικότητα το μέγιστο κάλεσμα μας είναι το «να είμαστε αληθινοί με τον εαυτό μας» και «να είμαστε ο εαυτός μας». Μα τι μπορεί να εννοούν με αυτές τι εκφράσεις, τέλος πάντων;
Το γνωστό slogan: «Ακολούθα την καρδιά σου»
Όταν αποφασίζεις να είσαι εσύ το άτομο το οποίο καθιερώνει το τι είναι αλήθεια, δεν θέλει και πολύ φαντασία για το τι θα επακολουθήσει. Τα συναισθήματα κυριαρχούν!
Η προπαγανδιστική φράση «ακολούθα την καρδιά σου», η οποία δεν σημαίνει τίποτα άλλο από το να αξιολογείς την πραγματικότητα με βάση τα συναισθήματα αντί με την λογική, οδηγεί πάντα στην καταστροφή.
«Αν νιώθεις καλά με αυτό, κάνε το!»
«Αν σε κάνει χαρούμενο, κάνε το!»
Αξιοσημείωτη εδώ είναι η κυριαρχία της “υπόθεσης”. Οι συμβουλές τέτοιου είδους εύκολα αμφισβητούνται. Συν το ναρκισσιστικό πνεύμα που εκπέμπει σε αυτόν που δέχεται την συμβουλή. Δηλαδή να σκεφτεί πάνω απ’ όλα τον εαυτό του και την ευχαρίστηση του.
Όταν, λοιπόν, φτάνει κανείς στο σημείο να θεωρεί την συμμόρφωση στην πραγματικότητα ντεμοντέ, βρίσκεται σε πλάνη και δεν το έχει πάρει καν χαμπάρι! Γιατί;
Επειδή η επίμονη πίστη σε κάτι που δεν συμμορφώνεται στην πραγματικότητα ονομάζεται παραλήρημα. Και ο πολιτισμός μας έχει ανυψώσει την αυταπάτη αυτή αποκαλώντας την μορφή τέχνης.
«Επηρεάζει η φιλοσοφία τον πραγματικό κόσμο;»
Όπως αποδεικνύεται, η συζήτηση γύρω από την αλήθεια, την καλοσύνη και την ομορφιά είναι κάτι περισσότερο από χόμπι για τους φιλόσοφους. Οι ιδεολογίες τους, έχουν άμεσες συνέπειες στον κόσμο μας όπως συμβαίνει συχνά.
Καλώς ή κακώς αυτές οι ιδεολογίες θα αποδίδονται και θα εφαρμόζονται όπως όλοι θέλουν, με αποτέλεσμα να εισέρχεται ο λανθασμένος τρόπος σκέψης στην πολιτική, στην οικογένεια και στις κοινωνικές μας σχέσεις.
Συνύθως, ενημερωνόμαστε για αυτές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ειδήσεις, τις ταινίες κ.α. Στην κυριολεξία τα παιδιά και τα εγγόνια μας είναι αυτά που θα πληρώσουν το τίμημα για αυτές τις εσκεμμένες αυταπάτες.
Πιο πολύ από κάθε άλλο, παρατηρώ την εξύμνηση της σεξουαλικής αυτονομίας, η οποία έχει διεισδύσει σε βάθος στον πολιτισμό μας. Η άρνηση της πραγματικότητας είναι η ρίζα των σοβαρών ζητημάτων, όπως η έκτρωση, η σεξουαλική απελευθέρωση, οι τρανσεξουαλ και η ομοφυλοφιλία.
Κάθε προσπάθεια υπεράσπισης αυτών των θεμάτων είναι μια κατάσταση επίμονης αυταπάτης.
Μόλις καταπιείς όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, θα συνειδητοποιήσεις ότι τίποτα από αυτά δεν είναι καινούργιο. Η αμφισβήτηση της αλήθειας, της καλοσύνης και της ομορφιάς ξεκίνησε λίγο μετά την δημιουργία του ανθρώπου.
Συγκεκριμένα το πρώτο περιστατικό είναι όταν ο άνθρωπος πήρε την απόφαση με πλήρη ελεύθερη βούληση να ανταλλάξει την αλήθεια για το ψέμα. Ναι! αναφέρομαι στην ιστορία του Αδάμ με την Εύα.
Από εκείνη την στιγμή ως και σήμερα η πίεση των ορίων αυξάνεται σε αυτήν την μάταιη απόρριψη και αμφισβήτηση της αλήθειας του Θεού.
Που βρίσκεται Η Αλήθεια;
Η θεραπεία του λανθασμένου τρόπου σκέψης πάντα ήταν η ίδια. Αναζήτησε την αλήθεια που βρίσκεται στον Θεό και στην συνέχεια ευθυγράμμισε την ζωή σου με αυτήν.
Η αλήθεια πιστεύω βρίσκεται στην αναζήτηση του Θεού, και μάντεψε! Ακόμη κι αν δεν μπορούμε να τον δούμε ή να μας μιλήσει με φωνή, όπως έκανε στους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, μας έχει αφήσει κάτι πιο σταθερό και βάσιμο, τον Λόγο Του, την Αγία Γραφή.
Επίσης ο Θεός λέει στον Λόγο του: «Και θα με ζητήσετε και θα με βρείτε, όταν με εκζητήσετε με όλη σας την καρδιά» _ Ιερεμίας 29:13.
Οπότε με αγάπη σε προτρέπω να ρίξεις μια ματιά στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο. Με ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό, χρησιμοποιώντας παράλληλα και την λογική σου. Ελπίζω να καταλήξεις στο ίδιο συμπέρασμα με εμένα.
- Σας παραπέμπω στο άρθρο από το οποίο πήρα τις πιο πολλές πληροφορίες (αγγλικό site) / Crossexined.org
Ελπίζω να σου φάνηκε χρήσιμο αυτό το άρθρο ώστε να το κοινοποιήσεις να το διαβάσουν κι άλλοι - επίλεξε μια από τις παρακάτω πλατφόρμες για κοινοποίηση του άρθρου. Ευχαριστώ!