Όλες οι μαμάδες έχουμε ένα μεγάλο έργο στα χέρια μας - τα παιδιά μας! Κάθε μια μαμά που έχει ακόμη τα “κούτσικα” της σπίτι, πρέπει και οφείλει πέρα από την προσευχή - που απαιτείται γιατί χωρίς τον Θεό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα - να μαθαίνει στο παιδί για τον Θεό και να το καθοδηγεί στην ζωή του ώσπου να πάει στο δικό του σπίτι.
Η μητρότητα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην Αγία Γραφή. Δένει την αρχή με το τέλος της. Για αυτό και θα αρχίσω απ’ την αρχή.
Εύα – Μητέρα του ανθρώπινου γένους
Αρχικά παρατηρούμε πως ο Θεός δημιούργησε με έναν μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο την γυναίκα (Γένεση 2:21,22). Επιπλέον, ο Θεός είπε πώς δεν ήταν καλό ο άνθρωπος να είναι μόνος του (Γένεση 2:18). Για αυτόν τον λόγο δημιούργησε ένα διαφορετικό φύλλο, το οποίο συμπληρώνει και ολοκληρώνει τον άνδρα, βιολογικά, συναισθηματικά, φυσικά και πνευματικά.
Ακόμα, ο Θεός έδωσε μόνο στην γυναίκα το προνόμιο να γεννάει παιδιά. Εκτός από την ευλογία αυτή της γέννας, της δόθηκε και αυτή η ιδιαίτερη, έμφυτη σχέση με το παιδί, την οποία μόνο οι μητέρες γνωρίζουν.
Αυτό που ξεχωρίζει από αυτές τις πρώτες σελίδες της Βίβλου είναι ότι ενώ η Εύα μαζί με τον Αδάμ αμάρτησαν, ο Θεός πρόσφερε αμέσως τη δικιά του γενναιόδωρη υπόσχεση ενός Σωτήρα που θα σύνθλιβε τον σατανά μια για πάντα και θα λύτρωνε το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία.
Εν ολίγοις, τι έκανε η Εύα; Απλά εμπιστεύτηκε την υπόσχεση του Παντοδύναμου Θεού. Ήταν γυναίκα πίστης και αυτό φάνηκε και στην μετέπειτα ζωή της.
Σάρρα – Μητέρα πολλών εθνών
Επιπλέον, ξεχώρισε με την ιδιαίτερη ομορφιά της (Γένεση 12:11). Σπάνια αναφέρεται στην Βίβλο η εξωτερική εμφάνιση μιας γυναίκας. Δυστυχώς όμως ήταν ανυπόμονη και άργησε να πιστέψει στην εκπλήρωση της υπόσχεσης του Θεού (Γένεση 16:1,6_18:12,15). Παρά τις ατέλειες της, όμως, τιμήθηκε ιδιαίτερα από τον Θεό | Γένεση 17:15,16.
Επιπλέον, η πίστη της Σάρας της έδωσε την δυνατότητα να ενδυναμωθεί για να συλλάβει και να γεννήσει τον Ισαάκ στα γηρατειά της (Εβραίους 11:11,12). Εκτός από αυτό, η πίστη της οδήγησε σε μία αλλαγμένη ζωή σχετικά με την σχέση της με τον Αβραάμ (Α’ Πέτρου 3:1,7).
Για να συνοψίσουμε, η Σάρα ήταν μια όμορφη γυναίκα που έζησε αρχικά την ζωή της χωρίς να πιστεύει στις υποσχέσεις του Θεού και στην ικανότητα του να κάνει αυτό που Εκείνος είπε ότι θα κάνει.
Η ανυπομονησία της είχε ως αποτέλεσμα κακές αποφάσεις οι οποίες αποκάλυψαν πόσο ζηλιάρα και σκληρόκαρδη ήταν. Ωστόσο, καθώς η πίστη της μεγάλωνε, μεταμορφώθηκε σε μια γυναίκα πίστης, την οποία ο Θεός χρησιμοποίησε για να εκπληρώσει το σχέδιο Του.
Η ιστορία της Σάρας δείχνει ότι δεν έχει σημασία ποια είσαι, από που κατάγεσαι, η ηλικία σου, ή άλλες προσωπικές αδυναμίες - ο Θεός μπορεί να μας αλλάξει μέσα από την πίστη μας σε Αυτόν.
Αυτή η μεταμορφωμένη ζωή μπορεί να οδηγήσει σε μια θαυματουργική επιρροή στις προσωπικές και εκτεταμένες σχέσεις μας για τις επόμενες γενιές.
Ιωχαβέδ – Μητέρα του Μωυσή
Μπορεί να μην έχεις ακούσει πότε το όνομα της, αλλά η μητέρα του Μωυσή, η Ιωχαβέδ ήταν μία από τις θαρραλέες γυναίκες της Αγίας Γραφής. Όταν γεννήθηκε ο Μωυσής, ο Φαραώ διέταξε τους στρατιώτες του να σκοτώσουν κάθε αρσενικά μωρό των Εβραίων.
Πρόθυμη εκείνη και ο άντρας της, να ρισκάρουν την ζωή τους έφτιαξαν ένα υδατοστεγή καλάθι και τοποθέτησαν τον μικρό Μωυσή μέσα σε αυτό. Το άφησαν στο ποτάμι την στιγμή που η Αιγύπτια πριγκίπισσα ήταν στην όχθη του ποταμού.
Με την κόρη της να παρακολουθεί από απόσταση, η Ιωχαβέδ πίστευε πως το κλάμα του μωρού της, θα μαλάκωνε την καρδιά της πριγκίπισσας ώστε να το σώσει εγκαίρως.
Με το να αφήσει το μωρό της στον ποταμό Νείλο, η Ιωχαβέδ έδειξε τεράστιο κουράγιο και πίστη. Ρίσκαρε πολλά για να σώσει τον γιό της ώστε να το αναθρέψει να τιμάει τον Θεό. Ύστερα έγινε η γυναίκα που θήλαζε το Μωυσή στο Παλάτι.
Το χριστιανικό μεγάλωμα των παιδιών είναι δύσκολο και θέλει κουράγιο. Η κοινωνία θα παρασύρει τα παιδιά μας μακριά από τις αξίες που θέλουμε να ενσταλάξουμε μέσα τους.
Όπως η Ιωχαβέδ, μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τους φόβους μας και να ρισκάρουμε ότι χρειαστεί για να διδάξουμε τα παιδιά μας να ακολουθούν τον Ιησού Χριστό.
“Η καρδιά της μητέρας είναι η σχολική τάξη του παιδιού”
-Henry Ward Beecher
Νωεμίν – Η πνευματική μητέρα
Η Νωεμίν και η Ρούθ - η νύφη της - μετακόμισαν στην Βηθλεέμ. Η Νωεμίν ήταν πικραμένη και ήθελε να μην την αποκαλούν πλέον Νωεμίν που σήμαινε “ευχάριστη” αλλά Μαρά που σήμαινε “πικρή/πικραμένη”.
Πιθανότατα, ο λόγος που η Νωεμίν ήθελε να επιστρέψουν στην Βηθλεέμ ήταν επειδή εκεί είχε έναν συγγενή του συζύγου της, ένας άξιο άντρα, τον Βοόζ (Ρούθ 2:1).
Η Ρούθ δεν μπορούσε να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια και πρότεινε να πάει να δουλέψει στο χωράφι για να βγάλει το ψωμί τους (Ρούθ 2:2,3). Παρατήρησες πως ήδη ο Θεός επιλύει τα προβλήματα; Διότι όλα είναι πάντα μέσα στο αιώνιο και τέλειο σχέδιο Του;
Στην συνέχεια, η Ρούθ επιστρέφει με σάκους γεμάτους σιτηρά. Η Νωεμίν βλέπει πόσο πιστός είναι ο Θεός και ότι τις φροντίζει ακόμη στα δύσκολα. Η Ρούθ και ο Βοόζ παντρεύτηκαν και η Νωεμίν εγκατέλειψε το όνομα Μαρά.
Επομένως, κατόπιν υποδείξεων της Νωεμίν, η Ρούθ γλύτωσε τον εαυτό της από το να μείνει άτεκνη (η ατεκνεία ήταν σαν “κατάρα” εκείνη την εποχή. Έμεινε έγκυος, και γέννησε ένα αγόρι, τον Ωβήδ (Ρούθ 4:17).
Αυτός ο γιός ήταν ο προπάππους του βασιλιά Δαβίδ. Το πιο σπουδαίο από όλα, ήταν ότι θα άνηκε στην γενεαλογική γραμμή του ερχόμενου Μεσσία, του Ιησού Χριστού (Ρούθ 4:18,22). Ο Λυτρωτής όλων όσων εναποθέτουν την πίστη τους σε Αυτόν.
Άννα – Μητέρα του Σαμουήλ
Μια μέρα δεν άντεξε άλλο την θλίψη της ατεκνίας της, πήγε στο ναό και έκανε το αίτημα της στον Θεό με πολύ κλάμα. Έδωσε μια υπόσχεση στον Κύριο - θα αφιέρωνε τον μονάκριβο γιό της στην υπηρεσία του Θεού (Α’ Σαμουήλ 1:11).
Λίγο μετά την επίσκεψη της στο ναό, έμεινε έγκυος. Γέννησε ένα αγοράκι, τον Σαμουήλ που σημαίνει «ζητήθηκε από τον Θεό».
Μετά τον απογαλακτισμό του τον πήγε η ίδια η Άννα στον ναό του Θεού, να μείνει με τον ιερέα. Θα γινόταν ο πρώτος προφήτης του Ισραήλ. Ο Σαμουήλ ήταν η απάντηση της προσευχής της μητέρας του.
Η ζωή του μέσα από τα Α’ και Β’ Σαμουήλ της Βίβλου, παρουσιάζεται ως μια συνεχή στάση προσευχής για τον λαό του. Αυτό, πιστεύω, το έμαθε από την αγαπημένη του μητέρα, μια πιστή γυναίκα του Θεού.
Μαρία – Μητέρα του Σωτήρα
Η Μαρία υποτάχτηκε στο θέλημα του Θεού | Λουκάς 1:38.
Η ταπεινότητα της ήταν αυτό που την έκανε να ξεχωρίζει | Λουκά 1:48.
Πίστεψε στα λόγια του αγγέλου παρόλο που γνώριζε ότι ήταν ένα απλό κορίτσι χωρίς κάποιο τίτλο ή από κάποια υψηλή κοινωνική τάξη. Επιπλέον δεν εξυψώθηκε πάνω από τους άλλους μαθητές κι ας ήταν η μητέρα του Ιησού (Ματθαίο 12:46,50).
Η Μαρία ήξερε ότι ήταν αμαρτωλή | Λουκά 1:47
Στο ευαγγέλιο του Λουκά συγκεκριμένα διαβάζουμε, πώς η Μαρία είχε ανάγκη από σωτήρα όπως όλοι μας. Κάτι που το αποδεικνύει είναι στο Λευιτικό 12:6,8 όπου μαθαίνουμε πως η γυναίκες που γεννούσαν έπρεπε να προσφέρουν θυσία στον ναό μόλις σταματούσε η ροή αίματος της γέννας.
Η Μαρία εκπλήρωσε αυτόν τον νόμο θυσιάζοντας “ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο νεαρά περιστέρια” (Λουκά 2:22,24).
Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν μερικοί, η Μαρία δεν ήταν αναμάρτητη. Γεννήθηκε αμαρτωλή όπως κάθε άλλος άνθρωπος. Γνωρίζοντας, λοιπόν, την αμαρτωλότητα της πρόσφερε θυσία σύμφωνα με τον τότε νόμο.
Οπότε η Μαρία επιλέχθηκε από τον Θεό για μία δύσκολη και ιδιαίτερη αποστολή. Ακόμη κι έτσι υποτάχθηκε, ταπεινώθηκε, υπάκουσε και αφοσιώθηκε σε ότι είχε να κάνει. Δεν την εξύψωσε κανείς ως κάτι παραπάνω απ’ ότι ήταν. Αλλά και πάλι ο Ιησούς την τίμησε ιδιαίτερα όταν ήταν στον σταυρό, φροντίζοντας να μείνει με έναν γιο που θα την αγαπά όπως ο ίδιος (τον Ιωάννη).
Μέσα από την μητρότητα της Μαρίας μπορούμε να μάθουμε και να εφαρμόσουμε την στάση της και τον χαρακτήρα που φανερώνει μέσα στην Βίβλο.
Τελειώνοντας
Από τον κήπο της Εδέμ ως τον λόφο του Γολγοθά, πάντα υπήρχαν μητέρες. Αυτές οι μητέρες άνοιξαν δρόμο σε όλες εμάς τις μητέρες με το παράδειγμα τους στην Βίβλο. Είτε μητέρα στην πίστη, στην καθοδήγηση είτε μητέρα από υιοθεσία είτε εκ-γενετής, παίζεις έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία των επόμενων γενεών.
Ποια μητέρα της Βίβλου ξεχωρίζεις εσύ; Γράψε μου κάτω στα σχόλια. Ή Στείλε μου την γνώμη σου !
Ελπίζω αυτό το άρθρο να σε ενθάρρυνε σαν μαμά. Και αν ακόμη δεν είσαι μαμά, ελπίζω να βρήκες χρήσιμο αυτό το άρθρο ώστε να το κοινοποιήσεις να το διαβάσουν κι άλλοι πατώντας μια από τις παρακάτω social media πλατφόρμες. Ευχαριστώ για τον χρόνο σου!